top of page

BIOGRAFIE - DEEL II

Na de trainingen in Texas keerde het 15th Squadron naar vliegbasis Pope Field in afwachting van inzet in het buitenland. Op 17 april 1943 wed Thomas bevorderd tot Captain.

In mei 1943 werd het 15th Squadron ondergebracht bij het 12th Air Force en er volgde stationering in Lourmel in Algerije. Thomas vloog de C-47 A # 42-23300 “Hard Rock” via de Zuid Atlantische route naar Lourmel. Daar hield

het squadron zich weer bezig met het trainen van het droppen van parachutisten en het trekken van gliders.

De volgende locatie voor Thomas werd Kairouan in Tunesië ter voorbereiding van het droppen van parachutisten. Het 82nd Airnorne Division was daar toen gestationeerd. Het was hier in Noord-Afrika dat Thomas Operations Officer werd, 2nd in the squadron chain of command.

 

Op 9 juli 1943 nam hij deel aan Operation “Husky” waarbij parachutisten in Sicilië werden gedropt. Het was de eerste oorlogsmissie voor Thomas en “Hard Rock” vervoerde manschappen van H Company, 504th Parachute Infantry Regiment van de 82nd Airborne Division. De dropzone lag bij Niscemi (Sicilië). Alle vliegtuigen en hun bemannings-leden keerden veilig terug naar hun basis. De tweede dropping vond plaats op 11 juli 1943 maar nu met een dramatische uitkomst. Door een ernstig misverstand werden de vliegtuigen door de eigen Amerikaanse oorlogs-schepen voor Duitse vliegtuigen aangezien en daarop beschoten. Volgens de rapportages werden er 24 eigen toestellen neergehaald.

 

Op 2 september 1943 volgde voor het 15th Squadron de volgende verplaatsing naar een nieuwe basis in Sicilië (Licata South). Op 13 en 14 september dropte men weer parachutisten van de 82nd Airborne Division nabij Agropoli (Italië). Op 15 oktober 1943 weer een verplaatsing naar een andere basis in Sciacca (Sicilië). Hier zou men 5 maanden blijven.

 

Lees meer in deel III (zie de subpagina's in BIO in het hoofdmenu).

bottom of page