top of page

Fout na fout (1)

 

Het monument met haar informatiepaneel.

Informatie vooraf:

Het monument kapelsche veer werd in 1985 onthuld en was een initiatief van personen uit de regio.

Een monument dat momoreert aan de strijd om Kapelsche veer is uiteraard een prima initiatief en het monument staat op de plek waar de strijd het hevigst was.

De midden-plaquette is uit 1985 en de overige plaquettes zijn er later bijgeplaatst. Één plaquette is opgedragen aan de Belgische Brigade Piron die na de strijd enkele gevallenen te betreuren hadden tijdens hun uitvoering van de frontbewaking ter hoogte van Kapelsche veer.

Het informatiepaneel is een initiatief van Stichting V.O.G.W. uit 2005 dat (vreemd genoeg) door het toenmalige Waalwijkse 4 en 5 mei comité in 2007 werd uitgevoerd. Gevolg was een informatiepaneel met bijna 50 fouten.

De gemeente Waalwijk besluit het bord te vervangen en laat de tekst, ook nu weer, niet bepalen door de deskundigen in Waalwijk maar door een extern team van historici. Dit tweede bord werd in 2008 geplaatst en is een lichte verbetering

maar zeker niet foutloos.

 

Over de midden-plaquette van het monument:

Dit verhaal 'rammelt' aan alle kanten. Alle fouten zijn te zien op een filmpje op het YouTube kanaal van Stichting V.O.G.W. 

Hier slechts één voorbeeld om de ernst van de fouten aan te geven. Er is een verkeerde einddatum van de veldslag vermeldt. Op de plaquette staat 29-01-1945 en dit moet uiteraard 31-01-1945 zijn.

 

Over het informatiepaneel:

Op het tweede informatiepaneel uit 2008 zijn veel bevindingen los te laten. Ook hierover heeft Stichting V.O.G.W. een filmpje op haar YouTube kanaal geplaatst.

Enkele voorbeelden: de geallieerde frontlinie liep niet langs het Oude Maasje maar langs de Winterdijk.

Bij twee divisies en een regiment staan niet de juist toevoegingen in de naam (st en th).

De Noorse commando's worden ook hier niet vernoemd.

In de Duitse vertaling is gekozen voor het woord BEINAHE waar FAST het juiste woord zou zijn.

In de Britse vertaling is gekozen voor het woord PEOPLE waar SOLDIERS of MEN de juiste woorden zouden zijn.

Het volume van een commandoeenheid van de Royal Marines wordt vergeleken met een bataljon hetgeen niet klopt.

Fall Braun wordt een nevenactie genoemd terwijl het een steunoperatie was.

Etc. etc. etc.

 

De stand van zaken 2008-2012:

De gemeente Waalwijk stelt dat het huidige bord definitief is en wil niet meer in discussie met hen die de tekst aanvechten. Sterker nog, men heeft hen gevraagd vooral geen brieven meer over het onderwerp in te dienen omdat dit een onnodige belasting van het ambtenarenkorps zou zijn. De schrijvers van de tekst willen ook al niet inhoudelijk op de bevindingen ingaan en adviseren de gemeente het bord te handhaven want zij vinden dat het bord (zoals het nu is) aan de behoefte voldoet. Steeds meer mensen begrijpen deze opstelling niet.

 

In juli 2009 bereikt ons het bericht dat het 4 en 5 mei comité van Waalwijk (verantwoordelijk voor het eerste informatiebord) zichzelf heeft opgeheven.

 

Oktober 2009 - de gemeente Waalwijk heeft een verzoek van de Noorse regering voor een plaquette bij het Kapelsche veer voor hun commando's niet geweigerd. Dit is groot nieuws voor stichting V.O.G.W. en enkele andere organisaties die lang hebben gepleit voor een vermelding van deze -tot nu toe- vergeten groep. Op 1 november is de plaquette onthuld. Het heeft lang geduurd (te lang) voordat de Noren de erkenning kregen die zij verdienen. Hoeveel veteranen zullen er nu nog zijn die hiervan kunnen genieten? Maar in Nederland kennen wij het spreekwoord "beter laat dan nooit" en laten we ons daar maar aan vasthouden. Jammer (en dat is licht uitgedrukt) dat de Noren de plaquette wel zelf moesten betalen. Ook dat had makkelijk anders opgelost kunnen worden. Onze dank aan de bevrijders is weer groot.

 

Het 'fantastische' gevoel voor militaire historie binnen het gemeentehuis wordt maar weer eens pijnlijk duidelijk als er in een persbericht staat dat de Noren het Capelse veer bezoeken. Nooit geweten dat de Noren speciaal aanreisden voor het pontje bij Capelle. Wij nemen toch aan dat men voor het monument Kapelsche veer kwam want, zonder de mensen van Rijkswaterstaat te kort te willen doen, het pontje bij Capelle is een handig pontje maar verder weinig bijzonder. Deze fout maakt men nu al vele jaren maar men belooft vanaf 01-11-2009 beterschap nadat men hierover -nog maar eens- een reactie ontving. Ditmaal namens het Dr. D.L. Roitero Instituut.

 

Eind 2010 bereikt ons het bericht dat Dr. D.L. (Menni) Roitero plotseling is komen te overlijden. Een voorvechter van correcte informatie over de strijd om Kapelsche veer is heengegaan.

 

De stand van zaken 2012-heden:

Er ontstaan plannen om het monument te renoveren, te vergroten en plaquettes bij te gaan plaatsen voor hen die deze verdienen en ze tot nu toe niet gekregen hadden.

Opnieuw ontstaat er een moeilijke situatie om op deze extra plaquettes correcte teksten te krijgen. Men worstelt voort!

Ook stelt men dat het fijn zou zijn als de informatieverschaffing op- en bij het monument nu eens op orde zou kunnen komen. Helaas blijkt al in 2014 dat dit niet zal gaan lukken. De midden-plaquette blijft namelijk gehandhaafd. Sentimenten winnen het ook nu weer van de kans om de zaken eens correct weer te geven.

Het is nu 2015 en er komt vooralsnog ook geen derde en verdedigbaar informatiepaneel.

De gemeente Waalwijk sluit tot het jaar 2014 het dossier, maar stelt dan dat er toch een nieuw paneel mag komen maar dat men het zelf niet zal bekostigen.

Maar in de jaren daarna komen Stichting V.O.G.W. en de (dan) verantwoordelijke wethouder tot een overeenstemming.

Het gehate informatiepaneel mag worden vervangen door een paneel met een heel ander soort tekst. De tekst zal niet gaan over de Strijd om Kapelsche veer, maar zal de fouten op de midden-plaquette op het monument behandelen. En de gemeente Waalwijk vindt zelfs een budget.

Een absolute doorbraak!

Het nieuwe (derde) paneel wordt op 26 januari 2018 geplaatst.

V.O.G.W. realiseert zich dat alles te danken is aan een welwillende en meedenkende wethouder, volharding van het eigen team en het terugplaatsen van een foutieve midden-plaquette op het nieuwe monument. 

Uiteindelijk maakt het niet meer uit. Het slechte (tweede) informatiepaneel is weg!

Jammer dat het zo lang heeft moeten duren en dat er daardoor zovelen verkeerd zijn geïnformeerd.

bottom of page