Fout na fout - De strijd om Kapelsche veer (1944-1945)
Fout na fout (5)
Boek Heemkundekring Waspik.
Dan komt er een meneer uit onze straat aan onze deur met een boekwerk in zijn hand.
De buurman: "Kijk eens! Een boek over de Overdiepse polder dat de Heemhundevereniging in Waspik heeft uitgebracht."
U zult het hoofdstuk over de strijd om Kapelsche veer wel willen lezen".
Ik: "Nou niet echt. Ik ben bang dat er fouten in zullen staan. Ik heb zo'n voorgevoel."
Ik laat de buurman binnen en bied hem een kopje koffie aan. Als we samen aan de eettafel zitten, kan ik het toch niet laten en pak het boek en sla het open. Prachtig grafisch vormgegeven. Niets mis mee.
Dan kom ik bij het hoofdstuk over Kapelsche veer. Ik wil het niet gaan lezen waar mijn gast bij is, maar laat mijn ogen over de teksten glijden. En ja hoor... het is weer raak. Overal staat Kapelsche veer met een 'C' en ik klap het boek maar weer dicht. Ik weet genoeg.
De buurman: "U mag het boek wel even lenen hoor. Dan kunt u het hoofdstuk over Kapelsche veer op uw gemak lezen."
Ik: "Nee dank u vriendelijk; Ik heb het nogal druk. Ik kom er vast niet aan toe."
Met die laatste opmerking vertel ik een leugen. De waarheid is dat ik eigenlijk geen fouten meer wil zien als het over de strijd om Kapelsche veer gaat. Ik word er zo moe van. Komt nog eens bij dat de fouten, stuk voor stuk, te voorkomen waren.
Blad Heemkundevereniging Sprang-Capelle (najaar 2014).
En weer kreeg ik onlangs weer eens twee publicaties onder ogen die mij door derden werden aangereikt. Ik schijn er telkens weer naar te moeten kijken, maar krijg het bijna niet meer over mijn hart.
Één publicatie staat in een blad.
“Kijk toch maar eens” zegt de aanbrenger uitnodigend.
Ik wil niet, maar sla uit beleefdheid een snelle blik over de pagina’s. Al snel vallen mij al weer twee fouten op. Ik sla het blad maar dicht en geef het terug aan de eigenaar. Ik wil en kan het niet meer aanzien. Ik ben er na al die mispublicaties eigenlijk wel klaar mee.
Mijn nieuwsgierigheid is echter groter dan verwacht dus ik vraag het blad nog even terug om te kijken over welk blad we het nu eigenlijk hebben. Tot mijn grote schrik blijkt het een periodiek van de heemkundevereniging Sprang-Capelle te zijn. Ik schrik want ik zit sinds kort met de voorzitter van deze club aan de vergadertafel voor mogelijke aanpassingen aan en bij het monument Kapelsche veer. En wie heeft het artikel dan geschreven? Even zoeken. Weer lijk ik te schrikken want hier prijkt de naam van de heer Wijnand Konings. Ook hij is betroken bij de vergaderingen. Of schrik ik niet. Nee eigenlijk niet aangezien deze persoon nog nooit een foutloze publicatie over de strijd om Kapelsche veer heeft weten te realiseren.
Ik weet niet of er nog meer fouten in het artikel staan. Ik wil niet eens verder zoeken.
Fotoprint bij monument door Heemkundevereniging Sprang-Capelle (mei 2015).
De volgende fouten komen, ook nu weer, op naam van de heemkundevereniging uit Sprang-Capelle.
In een kort stukje tekst weet men de bezoekers van het monument, tot drie keer toe, verkeerd te informeren.
Er is een professioneel aangemaakt doek geplaatst met daarop een fotoprint en wat tekst.
De soldaten op de foto worden neergezet als Canadezen maar overal waar de foto opduikt staat toch duidelijk (en terecht) dat het Poolse soldaten zijn. Ook wordt de kleding omschreven als sneeuwcapes Welnu, het zijn officieel pakken. Iets dat een kind nog kan zien want een cape ziet er toch duidelijk anders uit.
Ook over het weer heeft men nog een opmerking geplaatst. Ook hier geldt dat in verschillende publicaties duidelijk wordt aangegeven dat dit anders was dan op het doek wordt voorgesteld. De publicaties hebben het bij het rechte eind omdat de auteurs hiervan wel de moeite hebben genomen er oude weerverslagen op na te zien.
Illegaal geplaatste tijdelijke plaquettes - monument Kapelsche veer (mei 2015).
Zonder medeweten van de gemeente, en dus ook zonder vergunning, heeft Stichting Pheasant uit Waalwijk twee tijdelijke plaquettes geplaatst aan het monument Kapelsche veer. Enige tijd daarvoor waren er twee plaquettes van het monument gestolen en dus vond men het een goed idee om hier een tijdelijke oplossing voor aan te brengen. Men begint de teksten met de opmerking dat het stijlloos is om plaquettes te stelen. Helemaal mee eens! Maar het is ook stijlloos om in de korte teksten fouten te laten opduiken terwijl deze eenvoudig te voorkomen waren geweest.
Het is opmerkelijk dat men onder andere op één plaquette zelfs het woord 'plaquette' met één 't' schrijft.
Verder staan er nog een paar foutjes op die niet getuigen van gedetailleerd militair inzicht terwijl dit toch verwacht mag worden van een groep mensen die WOII-militairen naspelen.
Haastwerk geweest? Nee! Het is inmiddels duideljk geworden dat het hier niet om haastwerk ging maar dat men dus ook simpelweg haar eigen fouten niet ziet.